CEEPUS nyári egyetem egy dominikai szervezésében

A magyarországi CEEPUS közösség egyik legaktívabb hálózata idén is megszervezte a hagyományosnak tekinthető nyári egyetemét. A főszervezőt, Lilón Domingo Antonio-t kérdeztük

CEEPUS blog nyári egyetem egy dominikai szervezésében borítókép
CEEPUS nyári egyetem egy dominikai szervezésében

Dr. habil. Lilon, Domingo Antonio PhD

CEEPUS blog DrhabilLilonDomingo Antonio PhD kép

Származás: Santo Domingo, Dominikai Köztársaság

Tudományos pálya: 

  • Pécsi Tudományegyetem, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar – egyetemi docens
  • Romanisztika Intézet – intézetvezető 
  • Spanyol és Ibero-amerikai Tanulmányok Tanszék – tanszékvezető 
  • Red de Hispanistas de Europa Central – CEEPUS Hálózat – hálózati képviselő


Miért tartja fontosnak a nyári egyetemet? Milyen előnyei vannak akár a szervező egyetem, akár a résztvevők szempontjából?

Az esemény részben egy hálózati koordinátori találkozó is. A szakmai kapcsolatokon túl a remek kollegiális, baráti viszonyokat emelném ki. A program évek óta sikeresen működik, jó hírnevét viszi az egyetemünknek és a tanszékünknek. Helyben pedig jó példát mutatunk a többi intézetnek.

Mikor rendezték meg a legutóbbi nyári egyetemet, és hogyan kell elképzelni egy ilyen eseményt?

Az idei nyári egyetemet 2022. május 2-7. között rendeztük meg Budapesten és Pécsett. A különböző szakmai előadások és workshopok jelentik a rendezvény vázát. Azonban a kulturális és a szabadidős tevékenységek is fontos szerepet játszanak abban, hogy a külföldről érkező diákok megismerkedhessenek Magyarországgal és a CEEPUS csereprogrammal.

 Mi volt a nyári egyetem témája és fő célja? 

A téma a hispanizmus, ami a spanyol ajkú népek történetének, kultúrájának, irodalmának, nyelvészetének, szociológiájának kutatását és elemzését jelenti. A hálózatunk spanyol tanszékeinek különböző kutatási eredményeit szerettük volna megosztani egymással és tovább erősíteni a szakmai kapcsolatokat. A diákjainknak olyan új perspektívákat mutatni, amelyek segíthetik őket a tanulmányaikban vagy akár a tudományos előmenetelükben.

Honnan érkeztek a résztvevők? Milyen visszajelzéseket kaptak?

6 ország, 10 egyeteméről vettek részt előadók, oktatók és diákok egyaránt, ezenfelül a 4 hazai spanyol tanszékről is képviseltették magukat. A hálózat tagjai ragaszkodnak ahhoz, hogy mindig Pécsett maradjon ez a sikeres rendezvény. Azt hiszem, ennél nagyobb elismerést aligha kaphat az ember. 

CEEPUS blog nyári egyetem egy dominikai szervezésében kép 1

Az Ön számára mi volt a legemlékezetesebb momentuma a nyári egyetemnek?

Az Újvidéki Egyetemről érkező kolléganőm tartott egy workshopot a latin-amerikai irodalomra jellemző egy mondatos mikronovellákról. Mindenkinek ki kellett egészítenie ezt az egy mondatot, és ebből készítettünk egy közös művet. Nagyon szórakoztató volt felolvasni az így megszületett munkánkat. 

Hogyan járult hozzá a CEEPUS csereprogram az esemény sikeres megszervezéséhez?

A CEEPUS Iroda felhívására 2 éve pályáztunk először a nyári egyetem megvalósítására. A csereprogram támogatásával az oktatók és a hallgatók is egyaránt kapnak ösztöndíjat, ami idén az alapvető költségekre volt elég, és néhány fakultatív programot is sikerült belőle finanszírozni, például egy borkóstolót. A CEEPUS Magyarországi Iroda nagyon segítőkész. Ha újból sikeresen tudunk pályázni, tervezzük, hogy a jövő évben is szervezünk nyári egyetemet a támogatásukkal. 

 

Terecskei Róbert
Tempus Közalapítvány / Felsőoktatási Igazgatóság