Nyári vagy őszi egyetemek a CEEPUS programban - Budapest városképe az 1960-as években

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszéke által szervezett program kiváló példája annak, hogy speciális kurzust nemcsak nyáron lehet tartani, hanem akár ősszel is.

Nyári  vagy őszi egyetemek a CEEPUS programban - Budapest városképe az 1960-as években
Nyári vagy őszi egyetemek a CEEPUS programban - Budapest városképe az 1960-as években

Az intenzív program arra is követendő mintát ad, hogy miként lehet egy ilyen eseményt a tantervbe beépíteni. A programról Dr. Allan Siegel, a tanszék oktatója, az ADRIART.CE hálózat hazai koordinátora számolt be. 

CEEPUS hálózat: ADRIART.CE

Nyári egyetem címe: Budapest városképe az 1960-as években (Drifting through Cityscapes - Revisiting 1968)

Horvátország, Lengyelország, Szerbia, Szlovénia és Magyarország, illetve a CEEPUS hálózaton kívül az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország 

A programot az egyetem "Mapping the Local" című kurzusának keretében szerveztük meg blokkszeminárium formájában, amely a művészi gyakorlat és kutatás összpontosított és intenzív formája. A szemináriumot dr. habil. Kiss Pál Szabolcs és Lázár Eszter kollégáimmal közösen tartjuk. 

A kurzus fókuszában az egyes városok állnak, mint kulturális, társadalmi és gazdasági egységek, illetve a városok átalakulásának módja a 20. század második felétől napjainkig. 
A kutatási módszer a séta és a felfedezés, amelynek során az egyes városok keretet biztosítanak különböző kritikai művészi gyakorlatoknak. A speciális kurzus középpontjában az 1960-as éveket és különösen az 1968 nyarát jellemző politikai és kulturális változások álltak. A hallgatók megismerhették Budapest belvárosának jellegzetes épületeit, azok felújításának vagy éppen lerombolásának körülményeit. Az esti szabadidős programokat is egy-egy nevezetes helyen tartottuk. 

A kurzus előzményeként az Intermédia Tanszék már öt alkalommal szervezett hasonló programot Londonban, Krakkóban, Stuttgartban és Budapesten, hármat Erasmus intenzív programok formájában és kettőt saját kezdeményezésre. A 2018 novemberében megvalósított budapesti rendezvénynek az ADRIART.CE című CEEPUS hálózatunk régre nyúló szakmai együttműködése adta meg a keretet. A kurzuson a CEEPUS hálózati partnerektől érkezett ösztöndíjasokon kívül Erasmus+ és saját hallgatók is részt vettek. A különféle művészeti ágakat képviselő hallgatóknak a hét során nemzetközi csoportokban kellett együttműködniük, és közösen kellett művészi megoldást találniuk összetett problémákra. Nagyon egyedi és kreatív megoldások születtek.

A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×