CEEPUS rövid kurzusok a folyamatos fejlődésért

A CEEPUS nemcsak hosszú távú mobilitási lehetőségeket biztosít pályázói számára, de a rövid távú speciális kurzusokon való részvételt is támogatja a programországokban.

egyetemista lány mappával a kezében
CEEPUS rövid kurzusok a folyamatos fejlődésért

Kedvcsinálóként bemutatunk néhány rendezvényt, amelyet a hosszú távú együttműködésekre épülő hálózatokban szerveztek a program résztvevői:

A Winds of Central Europe hálózat zeneművészeti találkozói 

Az egyik legfiatalabb hálózat, a Winds of Central Europe a 2022/23-as tanévben jött létre a CEEPUS programban. A hálózat koordinátora a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Fúvós Tanszéke, tagjai továbbá a zágrábi, szarajevói, ljubljanai egyetemek zeneművészeti karai, valamint a Belgrádi Művészeti Egyetem Zeneművészeti Kara. A hálózat célja az intézmények közötti tapasztalatcsere és regionális együttműködések megerősítése, speciálisan fúvós kamarazenei és tematikus hangszeres kurzusok formájában, rövid tanulmányutak és oktatói mobilitások által. Az együttműködésnek köszönhetően, a múlt tanévben több nemzetközi eseményt is megvalósítottak. 2023 februárjában a zágrábi partner adott otthont a Winds of Central Europe Project Winter School elnevezésű eseménynek, ahol rézfúvós hallgatók vehettek részt kamarazenei workshopon, illetve egyéni órákon. Áprilisban pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem volt a helyszíne egy-­egy rézfúvós és fuvola workshopnak, a zágrábi és szarajevói partneregyetemek részvételével. 

Fókuszban az élelmiszerpazarlás a CEEPUS Napokon 

Kilenc hálózatból több mint 30 résztvevő érkezett Magyarországra 2023. március 27-31. között a már hagyományosan megrendezésre kerülő CEEPUS Napokra, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara szervezett. Vendégként köszöntöttek oktatókat és hallgatókat több, mint 10 egyetemről: Szerbiából, Lengyelországból, Észak-Macedóniából, Romániából és Bosznia-Hercegovinából A vendégoktatók változatos előadásaikkal színesítették a rendezvényt, amelynek témája az élelmiszerpazarlás és az élelmiszer-hulladék helyzete volt. Jákói Zoltán tudományos segédmunkatárs interaktív előadását követően a hallgatók Szeged területén további ismereteket gyűjtöttek, és a tanultakról az utolsó napon prezentáció keretében számoltak be. A témához kapcsolódóan a résztvevők üzemlátogatást is tettek a SOLE-MiZo Zrt-nél. 

A felhívás és az egyszerűen kitölthető űrlap elérhető a ceepus.hu honlapon.