Észak-Macedóniában jártak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar hallgatói közül öt főnek lehetősége nyílt két hetet az észak-macedóniai St.Kliment Ohridski Egyetem Biztonsági Karán tölteni.

Egy kis szigeten Macedóniában egy ciprusokkal övezett templom képe a napsütésben
Észak-Macedóniában jártak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói

A CEEPUS mobilitási program keretein belül 2024. március 18-31. között a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar öt hallgatója ismerkedhetett megaz észak-macedóniai oktatással és kultúrával, és kóstolót kaphattak a híres macedón vendégszeretetből.

NKE RTK öt hallgatója és a St Kliment Ohridski Egyetem dékánja ülnek körül egy íróasztalt"Egyetemünk hallgatói a program során több kurzuson is részt vettek, így angol, testnevelés, biztonság-menedzsment, pszichológiai hadviselés (psyops), kiberbiztonság és természetvédelem órájuk is volt. Hallgatóink ezeken az órákon szemre vételezhették a magyar és észak-macedón oktatás közötti hasonlóságokat és különbségeket, így például megtudhatták, hogy a Biztonsági Kar „Sport” névre keresztelt órája a Rendészettudományi Kar „Rendészeti testnevelés” és „Intézkedéstaktika” óráinak ötvözeteként funkcionál, így a kondicionáló edzéseken és csapatsportokon túl a hallgatók ezen az órán ismerkedhetnek meg a testi kényszer és a lőfegyverhasználat alapjaival. Ezen órájukon a Rendészettudományi Kar hallgatói rövid köredzést követően Prof. Dr. Jonce Ivanovski, a Biztonsági Kar Oktatási Dékánhelyettesének felügyelete alatt a St. Kliment Ohridski Egyetem hallgatóival közösen átismételhették a judóból ismert esésgyakorlatokat, majd egy gyakorló markolófegyverrel végezhettek különféle taktikai mozgássorokat, gurulásokat, testhelyzet-változtatásokat. 
Az óra lezárásaként a Rendészettudományi Kar hallgatói maguk is röviden demonstrálták a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanult intézkedéstaktikai fogásokat.

NKE RTK öt hallgatója és a St Kliment Ohridski Egyetem diákjai sport órán egy hatalmas tornaterembenBár a Biztonsági Kar Campusának területe látogatásukkor nagy volumenű felújítás alatt állt, hallgatóinknak lehetőségük nyílt megtekinteni a Campus területén található Kriminalisztikai Múzeumot, ahol angol nyelvű vezetett túra keretében ismerkedhettek meg az észak-macedóniai kriminalisztika történelmével. A rendkívül terjedelmes és informatív kiállításnak köszönhetően a hallgatók átfogó ismereteket szerezhettek a nyomozati munka fejlődéséről az évek alatt, a különböző bűncselekmények felderítéséhez használt eszközökről, a legjelentősebb bűncselekményekről, és megtörtént esetekből származó bizonyítékokon keresztül tapasztalhatták meg, miként fest egy szúrt vagy lőtt sérülés, egy tompa tárggyal okozott koponyatörés, valamint milyen jellegzetes különbségek fedezhetők fel egy gyakorlott kéz (például: hentes, sebész) és egy gyakorlatlan kéz okozta vágás között.

Hallgatóink Szkopje szívében szállhattak meg, így szabadidejüket előszeretettel töltötték városnézéssel, a szkopjei nevezetességek látogatásával, melyre majd minden alkalommal lelkes társukként szolgáltak a Biztonsági Kar Hallgatói Önkormányzatának tagjai. A sokrétű egyetemi képzés mellett gyakran jutott idő különféle szabadidős tevékenységekre, így például hallgatóinknak lehetőségük nyílt Prof. Dr. Nikola Dujovski, a Biztonsági Kar Dékánjának, és Prof. Dr. Snezana Mojsoska, a Biztonsági Kar Pénzügyi Dékánhelyettesének kíséretében megtekinteni a világ legmagasabb keresztjének számító Milleniumi keresztet a Szkopje fölé tornyosuló Vodnó hegy tetején, valamint még egy hétvégét is eltölthettek a lélegzetelállító Ohridi-tó mellett.

NKE RTK öt hallgatója a lélegzetelállító Ohridi tó mellett levő füves területen padokon üldögél

Bár két hetes útjuk hamar a végéhez ért, a Rendészettudományi Kar hallgatói számára meghatározó élményként szolgált ez az esemény, és rengeteg boldog emlékkel gazdagodhattak, mely nagyban köszönhető észak-macedóniai házigazdáik nyitottságának és vendégszeretetének. Az Észak-Macedóniában vendégeskedett hallgatóink mindegyike bármikor örömmel megismételni az utat, és a jövőben szívélyesen látná viszont a St. Kliment Ohridski Egyetem Magyarországra érkező hallgatóit."

Jogtulajdonos
HU-1803-02-2425 | Law Enforcement and Psychology (LEPSY) CEEPUS Network
A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak időtöltéséről többet is megtudhatnak a St. Kliment Ohridski Egyetem Biztonsági Kar Facebook oldalára látogatva.

Budapest, 2024. 04. 21.
Szöveg: Zsilák Balázs Zoltán
Képek: Gombos Lili, Hagen Balázs, Molnár Kristóf, Nagy Bence, Zsilák Balázs Zoltán